Ziua nuntii. Cea mai importanta zi din viata unui om, spun multi, insa emotiile si greselile culinare, din ziua ce precede evenimentul, pot transforma totul intr-un calvar! Noi va invatam ce trebuie sa mancati inainte, ca sa va simtiti perfect!
Nunta este unul dintre cele mai frumoase evenimente ale vietii, dar tototdata si unul dintre cele mai stresante. Iar oganismul poate reactiona violent la conditiile de stres, iar sansele de a ne simti rau, chiar in ziua cea mare, pot creste simtitor. Iar principal cauza este alimentatia necorespunzatoare care, imbinata cu stresul poate provoca dezastre.
Si cine si-ar dori ca in ziua nuntii sa fie chinuit de dureri abdominale, greturi, balonari si stari generale de rau? Bucatarul Stelian Oprea, care alucrat, de-a lungul timpului cu chef-i de seama precum Henrik Seboc si Catalin Scarlatescu, ne-a marturisit in detaliu secretele unei diete pentru ca, in ziua nuntii, stomacul sa fie cat se poate de linistit. Iar alimentatia trebuie sa fie una strict de regim:
“Cu o zi inainte de nunta, mirii trebuie sa manance doar salata si carne fiarta. Sub nicio forma nu recomand consumarea alimentelor care contin gluten, pentru ca acestea baloneaza. Tot ce inseamna faina, pesmet, paine, paste si produse de patiserie. De asemenea, nu este indicat nici consumul de alcool sua bauturi carbogazoase”, a declarat Stelian Oprea, pentru CANCAN.ro.
Dupa nunta, ciorba de potroace trebuie sa fie bors din peste
De cele mai multe ori, meniurile de la nunta sunt mai mult decat indestulatoare si atat mirii, cat si invitatii, se imbuiba cum pot mai bine. De la aperitive cu mezeluri si branzeturi, pana la peste, fripturi, cartofi si tort, toate aceste alimente contin grasimi si carbohidrati care nu incanta organismal foarte tare.
Unde se mai adauga si alcool, situatia se poate transforma intr-una dezastruoasa, asa ca, si dupa nunta, trebuie sa urmeze o zi de regim. Evident, nu se poate face abstractie de traditionala ciorba de potroaca, ina aceasta trebuie inlocuita cu un bors de peste:
“Si a doua zi este dificila. Eu cred ca cel mai bine este sa se consume ciorba de peste, acrita cu zeama de lamiae, iar la felul al doilea gratar doar cu peste si carne de pui, fara alte garnituri, doar cu salata. Pentru ca este un meniu usor, iar organizmul trebuie sa se reface dupa consumul haotic de alimente din noaptea nuntii”, ne-a mai spus Stelian Oprea.
Dana Enache